Dagens Bild - Vår Trädgård


Bilden togs igår i vår trädgård. Det var vackert väder här i Son och vi njöt av det med lite gitarr utanför huset.

//Alexander

Love is in the air

Det är en otroligt vacker skymning här i Son nu när vi börjar närma oss småtimmarna. I ugnen står en lasagne och väntar på att ätas. Mmm Italienskt, så romantiskt. Ja mys faktorn är ett faktum här i den lilla skärgårdsbyn och kärleken ligger i luften. Vi ska försöka så gott vi kan med att förmedla den känslan till alla er läsare där ute medlite musik och romantik.


Dagens kärleksfulla låt:Dagens kärleks video:


Dagens Bild - Schack I Parken


Bilderna togs igår då det var strålande väder och vi bestämde oss för att gå ner och slappa med ett schackbräde i parken i Son.

//Alexander

Dagens Robert - En nyfunnen vän på jobbet tittar John och mig i ögonen och frågar "Vill ni hänga med på förspel?" Mycket stela blickar växlas innan det sakteligen framgår att förspel är den norska motsvarigheten till förfest...

Onsdags kos med Dr. John

Veckans utvalda brev kommer Från Stian Justsen från Moss i Norge. Brevet är översatt från svår förståelig norska till medel förståelig svenska och lyder så här.


"Hej Dr. John. Min kompis som är en tjej har en fråga. Hon undrar, alltså inte jag, om man kan veta om en person har ett stort... "paket" utan att behöva se honom naken? Stämmer det tillexempel att personer med stora fötter har större... "utrustning", eller att killar med stor näsa skulle ha ett stort... "verktyg". Hon vågade inte fråga för hon är blyg så jag tänkte hjälpa henne att få svar. Jag undrar inte alls om man kan se det, jag är ju kille, vad ska jag med den informationen till liksom? Hoppas du kan ge svar, det är super viktigt... för henne alltså. Vill också passa på att säga att din Frågehörna är bäst!


Pussar och Kramar Stian Justsen från Moss"


Svar:

Hej Stian!

Haha ja men det förstår jag väll att det är hon som undrar och inte du. Tack för din fina avslutning i brevet. Angående din kompis fråga så går det att mer eller mindre väldigt exakt veta om en person har ett... "tredje lår" eller inte bara genom att kolla på hans övriga kropp form. Jag kan börja med att avfärda myten om att killar med stora fötter skulle ha en stor... "kompis". Rent biologiskt så kan man säga att en person med en riktig... "Skogaholmslimpa" inte har haft energi att lägga på att hans fötter ska växa. Man kan säga han som lagt väldigt mycket växtenergi på sin... "korv", har gjort det på bekostnad av sina fötter. Därför är det oftast så att ju mindre fötter en kille har ju större sannolikhet är det att han har en riktigt "fet jävel". Lika så är det med händer och med näsor. Men det finns vissa undantag. På vissa ställen på jorden är det mycket högre gravitation än på andra, det påverkar väldigt mycket längden på killars... "Petter-Niklas". Resultatet av det kan man lätt se på ett väldigt gravitationsfattigt ställe så som Island där genomsnitts penisen är cirka 28 cm mindre än i övriga världen. Vilket summerar Islands genomsnittslängd till cirka minus 8,5 cm, vilket inte direkt är något att skryta om. Den korta längden beror också delvis på inavel, vilket är lätt hänt på en liten ö där alla känner alla.


Den gen som får killars... "balle" att växa sitter nära den gen som ger blåa ögon. Det är därför så att om killar har en väldigt aktiv gen för blåa ögon så har han förmodligen en stor "oxfilé" i brallan.


Hoppas jag besvarat din fråga väl och gett dig de svar som du och din "vän" sökte.


Dagens Bild - Gatukonstens MeccaTre bilder tagna under vår promenad i Oslo i helgen. På Karl Johan, den stora gågatan vimlade det av talangfulla konstnärer som ville visa sina kreativa verk. Njut här av några av dem.

//Alexander

Dagens Bild - SmurfDenna lilla figur hittade vi i en park i Oslo i helgen. Den är en del av en kampanj driven av UNSECO, FNs utbildningsorgan. Med våra sporadiska norska läskunskaper förstod vi att man kan anmäla sig i en tävling där det gäller att smycka sin Smurf. Våran har dock förblivit oskuldsfull vit. 

//Alexander

Dagens Robert - Jag fejkkrockade John på parkeringen med Robert, i syfte att sympati fiska lite medlidande från ett par tjejer i närheten. Resultatet - ett misslyckande

Dagens Bilder - BMX


Fem bilder från helgens BMX åkande. Lite fler bilder kommer kanske inom kort på min fotosida. Se länken till vänster.

Trevlig kväll!

//Alexander

Bon Appétit Norge!

Idag har det varit en strålande dag i Son, "En onkle knall dag" som en norsk skulle sagt. När vi vaknade sken solen och vi bestämde oss snabbt för att gå ner till centrum för att chilla i parken och spela lite kubb. Vi avrundade med en glass på bryggan för att titta på båtarna. Det stod bland annat en riktigt fin lyx yacht förtöjd där just när vi kom. Efter glassen drog vi oss hem för att börja tillaga vår lunch-middag. Idag blev det tacos med kyckling, sjukt gott! Efter det och vår wok fiesta igår och vår pannkaksfrukost i morse kan man utan tvekan påstå att vi ätit den godaste maten i hela Son de senaste dagarna.När vi var nere i centrumet passade vi på att intervjua några av våra medborgare. Alex tog bilder och jag ställde frågorna. Vi fick till och med en av de utvalda att sjunga en norsk låt, precis som det efterfrågats här på bloggen. På grund av lite tekniska problem kommer därför inte resultatet av "Fråga en Norsk" upp på bloggen förrän imorgon, förhoppningsvis.Men för att inte göra er besvikna så erbjuder vi istället bilder från gårdagens besök i Oslo och BMX loppet, men även på dagens äventyr och våra kockkunskaper. Se och ta in av magin Alexander fångar med sin kamera. För er som verkligen gillar hans bilder kan ni klicka er in på hans hemsida som finns länkad till vänster på sidan. Där kan ni se bilder från bland annat vår student, woho party!// John


Dagens Bild - Pannkaksfrukost på Sonveien 11


John lagade kærleksfulla pannkakor till frukost. Tack gubben, det smakade underbart!

//Alexander

Dagens norska - Lektion # 4

Vi har gett er en del lektioner nu och vi ska inte dränka er i läxor. Vi tänkte istället vidareutveckla ert norska lexikon men lite sköna ord och enkla missuppfattningar.


Kjærlighet - [Kärliighet]: sub. Detta är det norska för en godisklubba. Man kan också säga "kjærlighet på pinne". Man måste erkänna att det är ett betydligt mysigare ord än "klubba".


Akkurat - [Ackura't]: adj. Direkt översatt betyder det "precis", "nyligen" eller "nyss". Detta är ett flitigt använt ord av normännen som kan få en svensk att helt missuppfatta en hel mening. Ett exempel "Gleder meg ikke akkurat så mye" - på svenska "Det är inget som jag glädjes åt för tillfället" (exemplet är hämtat från vår vän Stians norska nystartade blogg http://www.justsen.net/)


Yr - [Yr~]: verb. Ett ord som lätt kan missuppfattas i svenska öron. Ordet betyder kåt. När du är på fest bör du kanske därför vara försiktigt med en mening så som "Oj jag reste mig upp för snabbt, nu blev jag alldeles yr"


Avslutningsvis tänkte vi visa ett gästinlägg från våra kreativa vänner här i väst.

 


Det var allt för denna gång, se till att öva på de tidigare läxorna


Hælsningar John og Alex


Dagens Bild - BMX-John

lite fler bilder från dagens äventyr kommer snart. Njut av denna bild på John tills dess där han lättar med sin sykkel över ett hopp. Tack Stian för att du tog med två svennar till parken!

//Alexander

Lördag morgon i Son

Vi har precis vaknat här i Son. Solen skiner och vi har jätte fint väder. Om en timme eller så ska vi in till Oslo för att gå på fototävlingen. Känns jätte skönt att det blev bra väder idag så att Alex kan ta bra bilder och så vi kan cykla bra. Nu ska vi krubba frulle sen bär det av till Oslo. Ikväll lovar vi att leverera bilder och dagens frågelåda.


Knallfredag - "Mr Hurricane"


Vi kom precis tillbaka från byn. Vi hade sett massa människor gå ner mot vattnet så vi tänkte att vi hakar på och ser vad som händer. Väl nere i byn hamnade vi på Oliven, Sons uteställe nummer ett. Vissa fredagar har de på Oliven en scen där besökare får framträda. Ikväll var den öppen och flera gäster uppträdde med spex och covers. Efter ett tag lyckades John övertala mig att gå upp och köra en låt jag skrivit under veckan. Som ni kanske kommer ihåg från tidigare inlägg så har vi en man på jobbet som heter Mr Hurricane. Jag hade skrivit en låt om honom som jag hade tänkt spela in men nu fick jag chansen att spela den här. John har spelat in låten med mobilen. Det var dåligt ljus så det gick inte att filma och ljudet blev sådär men här är ett smakprov på hur det lät. Efteråt så snackade vi lite med de som hängde där och det verkar som om det här är en återkommande grej så det kanske blir möjlighet till flera låtar.

Hoppas ni har en trevlig kväll! Nu ska vi sovetøy så vi kan fota bra imorgon.

//Alex

Dagens Robert - Min norska chef citerar stureplansmänniskor med en halvtaskig stockholmsdialekt "Ha en gnistrande helg, Mr Dangler!"


Random dag i Norge

Idag stack vi till jobbet några timmar tidigare för att kötta övertid. Dagen gick ändå ganska snabbt. Nu är det typ över, vi har nämligen det sena skiftet så vi slutade kvart i 11 idag. Det verkar som om det är bra drag nere i centrum ikväll, har sett massa som gått förbi i den riktningen. Vi ska ta oss lite kvälls mackor och sen går vi förmodligen efter. Imorgon ska vi in till Oslo. Det är en fototävling som Alex har fått nys om och som han är anmäld till. Så han ska gå å fota och jag ska göra honom sällskap. Sen ska vi leta upp en skobutik som vi hört talas om.

Efter det ska vi träffa Stian och köra BMX. Han är tränare för några knattar så har han utrustning vi kan låna. Hoppas det fina vädret håller i sig, annars kackar det typ. Svårt att lära sig cykla den banan om det är regn eller vatten ivägen sa han. Vi lovar att lägga ut lite bilder från morgondagen och självklart ska vi intervjua alla norrmän vi ser för att förgylla vår frågelåda.


Det var den snabba uppdateringen från Sonsveien, har ni några frågor eller bara vill säga nått så kan ni maila, skicka brev eller skriva en kommentar här på bloggen. Då blir vi glada :)


Massa kärlek // John <3


Varje onsdag men Dr. John

För några dagar sedan drogs min uppmärksamhet till ett av alla de brev som jag fått sen förra veckans inlägg. Brevet var skrivet av Fredrik Nicklasson från Umeå. Brevet var fullt av känslor och desperation och jag känner att jag måste hjälpa. Så här skriver han:


" Kära Dr. John, hjälp mig!

Jag har alltid varit intresserad av att spela och när pengar är inblandat blir jag som helt uppslukad. Det finns liksom en känsla inom spel som inte går att finna någon annanstans. När man sitter där vid pokerbordet och sätter in allt man har på en halv säker hand, då händer något inom mig. Pulsen stiger, rummet krymper och allt hår på hela kroppen ställer sig upp. För ett par sekunder känner jag en kick som inget annat kan jämföras med. Det är inte själva vinst chansen som ger mig kicken. Det är det att jag vågar ta risken. Ju mer pengar jag riskerar ju större blir kicken. Därför kan jag aldrig bli nöjd. Varje gång jag vinner kan jag satsta vinsten och få en ny, större, bättre kick. Nu har allt tagits ifrån mig. Jag har spelat bort min bil, mitt hus, mitt liv. Min fru har tagit mina barn och lämnat mig. Snälla Dr. John, jag vill inte leva så här, jag vill att det ska vara som innan jag började spela, då när jag var lycklig, när jag hade familj och vänner. Snälla hjälp mig, du är min sista utväg, snälla."


Svar:

Hej Fredrik

Självklart ska jag göra allt jag kan för att hjälpa dig. För att göra det ska jag tillämpa både mina kunskaper inom mattematik och psykiatri. Vad jag förstår på dig Fredrik, så har du en psykisk spärr som är ivägen för dig. Man behöver inte vänner för att kunna få pengar, men man behöver pengar för att kunna få vänner. Se det som något positivt att din fru lämnat dig, nu kan du lägga all fokus på ditt spelande. Rent mattematiskt så vinner man alltid tillslut. Sannolikhetsläran menar att du som försökt så mycket snart kommer få utdelning. Mitt råd är därför att nu börja höja insatserna. Det kommer inte bara ge dig en större kick, du kommer också att vinna mer. Bäst av allt vore om du kunde ta ett stort lån för att finansiera insatserna. När sen pengarna rullar in då kommer du att kunna köpa en ny bättre bil, och ett finare hus. Då kommer också brudarna att komma precis som magneter drags mot ett kylskåp. Så Fredrik, tappa inte fokus nu. Håll humöret uppe så ska du snart se att du får utdelning för ditt hårda slit.

                                            MvH Dr. John


Dagens Norska - Lektion # 3 - Falsettavslutningen

Nu har vi gått igenom lite hur det norska språket är uppbyggt men det är också vitigt att man behärskar och förstår det karakteristiska uttalet som normännen använder sig av, den så kallade falsett-avslutningen. Falsettavslutningen är ett vanligt förekommande fenomen inom norskan. Den bygger på att det sista ordet eller bokstäverna i en mening uttalas i falsett, alltså betydligt ljusare än de övriga orden i meningen. Avslutningstekniken är lika vanligt förekommande hos män som hos kvinnor och är ofta det som först får en ickenorsk att reagera på talarens nationallitet.


Falsettavslutningen går att förklara om man studerar normännens DNA. Rent biologiskt så har falsettavslutningen sin förklaring i den sviktande utvecklingskurva som är ett faktum för alla norrmän. Perioden känt som målbrottet signalerar bland människor att kroppen mognar men hos norrmän är detta istället slutet på deras utveckling. På grund av deras outvecklade stämband orkar inte norrmännen hålla en mörk och manlig ton genom en hel mening utan går istället upp i falsett precis som små pojkar.


De norska männen skäms dock över detta omanliga faktum och har därför kommit upp med en ursäkt som bara ett barn skulle tro på. Själva menar norrmännen att deras fiskriska kost får dem att producera helium vid matspjälkningen och det är denna gas som sedan påverkar vibrationerna hos stämbanden. Självklart är detta bara en lögn.


För en ickenorsk att behärska falsettavslutningen kravs viss träning. Själva falsetten bör inte vara så svår att få fram, men det gäller att tima uppgången i meningen. Uppgången bör inte ske senare än det sista ordet om inte ordet består av mer än 21 bokstäver. Då kan istället uppgången ske någon gång innan de 17 sista. Uppgången bör inte häller ske innan det sista ordet, detta förutsätter att det sista ordet inte består av färre än 6 bokstäver, då kan även det näst sista ordet uttalas i falsetten. Med denna kunskap och lite övning bör du behärska falsettavslutningen på bara några veckor.


Lycka till önskar John och Alexander


Dagens Bild - En SkyltetøyBilden togs då Alex och John "Syltetøy" råkade vandra in i den Norska filmatiseringen av Emil i Soneberga....

Extra Extra, Frågelådan behøver DIG!

Eftersom vi før andra helgen i rad inte kunde leverera "Fråga en Norsk" kænner vi att næsta helg kommer bli något extra viktigt. Dærfør ber vi er att skicka in era frågor till oss hær i Son. Skriv dem antingen som en komentar hær på bloggen eller som ett mail till antingen mig eller Alex, hælst av allt ser vi att din fråga kommer som ett brev på posten, till adress Sonsveien 11, 1555 Son, Norge. Gløm inte att markera brevet med Frågelådan - Fråga en Norsk. Och som sagt se till att inte N:et ser ut som ett T i "Norsk". Vi kommer ta era frågor ut på stan før att sjælva ta reda på sanningen om de gåtfulla Norrmænnen i væst, och sjælvklert kommer hela intrevjuerna ut hær på bloggen.

Hælsningar John och Alexander

John Skriver - Tillbaks till Norgeland

Nu ær vi tillbaks i Norge. Hælgen i Sverige har varit grymt skøn, har typ inte hunnit gjort så mycket men har træffat ganska många ændå och det var kul att få se familjen igen. Vi kom precis in till Oslo tågstation och Alex stack før att hæmta Robert. Han ær væll den som kænner sig friskast før tillfællet, jag har varit hostig hela helgen.

Tåg resan gick bra, vi bytte tåg vid Karlstad, sen var det bara raka vægen till Oslo. Vi hade både varandras sællskap, lite mackor och  tidningar  att roa oss med. Nu børjar vi jobba om inte så många minuter så vi har det ltie små stressigt nu, men det løser sig ;)

Nu efter alla introduktioner och kurser ær vi klara arbetare på ASKO och først nu ær jobbet så som det kommer vara resten av tiden vi ær hær. Nu kommer vi kunna børja jobba øvertid och har planerat att utnyttja det ganska mycket.

I helgen kommer kanske Sofia och några andra tjejer på besøk. Jag hoppas också att robert å Moa med fler dyker upp. Det vore kul att få lite sællskap och framfør allt att træffa dem igen. Om tre helgen (førsta helgen i september) kommer min familj på besøk. Hoppas det fortfarande ær lite sommar då så de får se Son nær det fortfarande ær grønt, det ær nog inte lika charmigt annars. Någon helg dær i mellan drar vi kanske till Gøteorg och hælsar på mina kusiner. En spontan sista minuten dit går nog inte på mycket mer æn ett par hundra lappar och det kan bli kul tror jag :)

I øvrigt har vi inte planerat något, i alla fall inte vad jag minns... :P   Vi har dock kommit fram till att man på lite andra sætt kan få betydligt billigare biljetter till STHLM och om inget dyker upp kanske vi drar hem någon helg snart igen. Det kænns skønt att veta att Stockholm inte ligger så långt bort och att det ær ganska lætt att ta sig hem, det gør att man inte længtar lika mycket, det kænns liksom inte lika avlægset trots att man ær utomlands.

Med i packningnen från denna resa finns bland annat min hockey utrustning. Om allt går enligt planerna står jag på is redan i september. Pappa har kollat med hockeyførbundet och det verkar inte vara några problem før mig att byta liga. Førhoppnings vis børjar jag å Alex køra BMX också. En arbetskamrat från vårt jobb ær trænare før en grupp små kids och kan låna oss utrustning. Det kommer bli sjukt kul om det lyckas, prøvade bara en gång snabbt førut och æven om jag var næra på att bli steril och blev från kørd av 9-åringar så var det kul! Så att Alex hade med sina cyckelskor så han verkar också ladda.

Nu ska jag inte gøra inlægget før stort, då orkar ni kanske inte læsa, och førmodligen ær alex hær snart ændå, borde nog gå ner till parkeringen nu med tanke på hur lite tid vi har på oss. Hoppas ni har det bra alla læsare och att ni fortsætter att besøka værldens bæsta Norge blogg allt eftersom vi fortsætter att leverara sann kunskap och vishet hær på nætet, och lite annat smått og gott.
                                              // John Elf och Alexander Syltetøy

På en tågetøystasjon


Det var kvavt och varmt i bilen. Svetten rann ner på pannan. Inte bara utav værmen men også av stressen att hinna till tåget.

Som vanligt hade vår oførmåga att disponera tid resulterat i en extermt stressartad situation. Nu satt vi, tre svennar som inlagd gurkor i en skruttig volvo på væg till tåget. Robert puttrade på som vanligt, men tiden høll på att rinna ut i sanden.
Inte ens två snilleblixtrar från huvudstaden, en avklippt långboard och Robert skulle kunna ta oss ur denna knipa.

John læmnades på stasjonen. Alex tog volvon till parkeringen, en nætt 2 kilometers løprunda dærifrån. Hjærtar bultade hårt innanfør trøjan nær Alex pinnade ner før veien. Norska rop och biltut hørdes nær han undvek sæmre livsøden gång på gång. Och på statsjonen gick det inte bættre. Ombygnationer, ersættningsbussar och framførallt normænn gjorde livet svårt før John Syltetøy. En førsvunnen Alex stod snart på dagsschemat.

En jakt likt den efter Afrikas diamanter kunde inte hjælpa John. Tåget var førlorat. Vi hade førlorat. Norge hade vunnit.

Nu sittar vi hær och vantrivs på en tågstasjon. En Syltetøy. En kub och en Alex.

Om tio timmar ær vi hemma. Stockholm -  snælla skænk oss ljuset, snælla ge oss frid

Med ångestladdade hælsningar från två besvikna hemlængtande barn

Alexander Dangler og John Syltetøy


Dagens Robert - Mr. Hurricane

Idag har varit en väldigt lugn dag. Jobbet flyter på som det ska och vi börjar känna oss riktigt hemma på ASKO. Vi jobbar på ackord, det betyder att man får lite extra extra om man jobbar snabbt. Meningen är att man ska ligga på 100% men man kan komma över det om man jobbar snabbare och både jag å Alex tror vi börjar komma över den gränsen. För övrigt är det sköna och trevliga människor och så. Men det finns en parson som skiljer sig från resten av människorna på ASKO. Han liksom sveper fram som en vind och jobbar snabbare än någon. Han ligger varje månad på cirka 300% vilket betyder att han på egen hand gör tre mans jobb. Och bland de övriga anställda går han under namnet Mr. Hurricane. Det här är faktiskt dagens sanning, denna man existerar på riktigt. Han tar aldrig fika, eller går på toa eller tar lunch rast. Han är omänsklig och kommer för alltid att vara en legend. Därför är han utsedd till Dagens Robert, denna Mr. Hurricane.


Efter jobbet körde vi till vår truck utbildning för att få truckkörkort. Idag hade vi vårt examensprov som vi båda klarade, så gjorde också resten av gruppen. Innan vi lämnade truckkörkortsutbildningsbyggnaden frågade vi om vägen till närmaste idrottsplats. Den låg inte långt där ifrån och väl där träffade vi en av våra jobbar kompisar på BMX-banan. Han är tränare för en grupp ungar och har meriter som silvermedalj i Nordiska mästerskapen. En väldigt trevlig norska faktiskt. Väl där passade vi på att kolla in ishallen som också låg vid idrottsplatsen. När vi kom in tog Alex initiativet att prata med en grupp snubbar som hade möte, det visade sig vara ett nystartat hockeylag som höll till i hallen. Vi pratade med tränaren och han lovade att höra av sig senare när träningarna drar i gång. Det kändes skönt, nu kan jag hålla igång med hockeyn och jag tror det är viktigt för att jag inte ska tröttna eller inte trivas här i Norge.


När vi kom hem fann vi att Tele2 hade skickat våra nya telefonnummer, äntligen. Mitt nya nummer är 413 85 998, Alex är 413 89 850. Om man ringer från ett annat land är Norge måste man slå +47 innan också.


Det var allt för idag. Imorgon åker vi till Sverige å hälsar på lite, men är tillbaks igen på måndag. Hälsningar John och Alex


Dagens Bild - En køretøy


en miniatyrtøy, klicka för att se bilden strörre.

Frågelådan - Varje onsdag med Dr. John

Som ett tecken från ovan så är Internet mirakulöst tillbaks precis i tid för Dr. John att besöka sidan. Här är han idag för att besvara era frågor. Vi på Frågelådan vill återigen uppmana läsarna om att skriva in sina egna frågor, antingen som kommentar på bloggen, eller som mail eller som ett brev till Sonsveien 11, 1555 Son, Norge.


Som sagt det är onsdag och vi lämnar nu över bloggen till Dr. John...


Hej alla läsare det är jag som är Dr. John. Jag vill först och främst tacka för att jag får chansen att nå ut med min expertis inom alla tänkbara områden till så många läsare. Jag tänkte börja med att läsa upp ett brev från Marie Axelsson från Uddevalla, hon skriver så här.


" Hej Dr. John! Jag behöver verkligen din hjälp. Det är nämligen så att jag för två månader sedan blev dumpad av min kille som jag varit ihop med i två år. Under vårt förhållande så tappade jag kontakten med nästan alla mina vänner och la all energi på min pojkvän Robert. När han sen gjorde slut hade jag ingen att prata med och ingen som kunde lyssna på vad jag hade att säga. Allt jag hade var vår hamster, Mosse, som vi förut ägde tillsammans, så jag började prata ut med honom. Först trodde jag att jag aldrig skulle komma över Robert, men med Mosse känner jag att jag har så mycket mer. Vi har massa gemensamma intressen och gillar verkligen att umgås med varandra. Varje gång jag är med honom känner jag mig säker och lugn, och när jag tänker på honom blir jag varm i kroppen och det liksom pirrar i magen. Nu är jag rädd att jag har blivit kär i Mosse. Nu vet jag inte vad jag ska göra, jag vill så gärna berätta hur jag känner men Mosse har en väldigt sluten hamster-personlighet, han pratar inte så gärna. Samtidigt är jag lite rädd för hur han ska reagera och vad som kommer hända med vår relation om han inte känner likadant. Dr. John är det fel på mig? Allt känns ju så rätt. Snälla hjälp mig.

                      Hälsingar Marie! "


Svar:

Kärleken är blid, som man säger. Självklart är det inte fel på dig Marie. Jag är säker på att Mosse har väldigt många fina sidor som många människor saknar och om du känner att du älskar honom för det så tycker jag bara att det är vackert. Självklart är det rätt att prata ut med Mosse, men han är förmodligen inte sluten, det är nog bara det att han inte kan prata människospråket, det är det väldigt få hamstrar som kan. Men det finns vissa människor som kan tala djurspråket. Kanske har du sett filmen "Manen som kunde tala med hästar", om du ringer honom och ber honom tala med en häst, så kan sedan hästen tala med Mosse, så kan Mosse sen berätta hur han känner för hästen, som sen säger det till mannen som sen kan prata med dig. För att ha en fungerande relation med en partner måste man kunna kommunicera och prata med varandra. När ni klarar av det kommer ni med all säkerhet leva lyckliga i alla era dagar. Hoppas mitt svar var till din hjälp och lycka till med kärleken, Marie.

                     - Dr. John


Internet ær ikke brukebærttøy

Internet har varit nere hela helgen och är så ännu. Vi sitter nu på donkentøy och använder deras trådlösa Internet. Så fort vi får tillgång igen kommer självklart nya lektioner i Norska och om vi har tur så kommer också Dr. John hinna besvara era frågor. Mr BoDangels har också ett nytt projekt på sidan som garanterat kommer få er att klistra er vi datorn varje måndag. Den som väntar på någe kämpe greit väntar ikke förlänge, som vi säger här i Norge.


På återseende - John og Alex


Dagens Norska - Lektion 2 - Att förstå en norsk

I konversation med en norsk person kan lätt missförstånd uppstå, inte bara för att norsken förmodligen pratar så konstigt att du inte förstår, utan också för att vissa ord har en helt annan innebörd i Norge än vad de har i Sverige. Därför pressenterar vi Dagens Norska lektion 2 - "Missförstå inte norska människor lika mycket som du hade gjort utan denna lektion i att inte missförstå människor som talar norska"


Vi rivstartar med ordet Skön:


Svenska:

Skön [skön]: adj. I det mångsidiga Sverige har ordet skön mer än en innebörd. Ordet kan tillexempel beskriva hur ett föremål uppfattas som tillexempel en kudde, en len sten eller insidan av en äppelpaj. Men ordet kan också användas för att beskriva någons personlighet, om du tillexempel stöter på en väldigt rolig kille skulle man kunna säga "Shet vilket skön snubbe!"


Norska

Skøn [sjchöön]: adj. På norska används skön endast för att beskriva hur vackert något är. En norrman kan därför höras säga "Hvilken kæmpa skøn pajetøy", vilket då skulle betyda att norrmannen uppskattade utseendet av pajen.


För att undvika missuppfattningar bör du därför inte säga "Fan vilken skön snubbe" om en förbipasserande pakestanier till din manliga fadder som är homofob.Nästa ord är ordet Rar:


Svenska:

Rar [rar]: adj. Ordet används för att beskriva att någon är en fin person. Kan användas i meningen "Åhh vilken rar liten flicka".


Norska:

Rar [rar]: adj. Ordet betyder direkt översatt konstigt eller psykisktstörd. Kan användas i meningen "Jai beklagertøy frun, er dotter ær tyværr kæmpe rar..."


Med andra ord är det ingen komplimang eller något att tacka för när en norsk person säger att du är rar lunchen.Sista ordet är Bärs.


Svenska:

Bärs [Bärsch'] sub. Svenskt slang för drycken Öl. Som socialt samspel mellan svenskar brukar man ofta gå ut på en krog eller pub för att just "ta sig en bärs".


Norska:

Bærs [Bärsch'] sub. Det norska ordet för bajs. Om du tillexempel säger att du har ont i magen kan en norsk svara "Gå å bærs i så falltøy".


Så om du vill lära känna en grupp norska människor bör du undvika meningen "Ska vi gå och dricka en bärs efter jobbet?" om du vill undvika att gruppen först tittar konstigt på dig och sen helt slutar prata med dig. Eller att någon av personerna i gruppen säger Ja och du sedan får vara med om något du helst vill glömma.Det var allt här från oss på andra sidan. Hoppas denna lektion varit lärorik och att vi underlättat för dig i dina framtida försök att konversera med norska människor.


Hälsningar John "Syltetøy" och Alexander!


John Skriver - Nya grannar!

Ja, idag kom beskedet av hyresvärden när han kom för att fylla på lägenheten med lite nya möbler som vi beställt. Vi kommer att få nya grannar. I den tomma lägenheten under oss kommer tre nya svenskar att flytta in, trots att det är en tvåa med bara ett sovrum... Något rymligare är det då för oss som bor två stycken i en trea på 80kvm. De kommer inte att flytta in förrän första september, så det är en bit kvar. I vilket fall som helst ska det bli spännande att se vilka de är. De har fått anställning på samma jobb som oss, så förmodligen kommer vi kunna samåka osv.


För tillfället är det inte någe bra väder här i Son. Om det inte spricker upp har vi pratat om att åka iväg till Halden som ligger en bit bort nära svenska gränsen. Där har jag några vänner som jag inte sett på länge och som kan göra oss sällskap istället för att vi sitter inne och degar för oss själv. Blir det bra väder ska vi istället satsa på att utforska Son och den närliggande något större staden Moss.


Det var allt för tillfället, har ni några frågor så hör gärna av er till Frågelådan.


                      // John


Hvem er du?

En nyrakad Alexander stiger ut ur duschen ca 22.00. John sitter harmoniskt vid bordet och blickar ut över den norska fjorden.

John: Vänta du ser ut som någon jag känner....

Det går cirka en halv minut och den lilla hjärnan John är beskaffad med jobbar frenetiskt. Med ett klirr så trillar så polleten ned.

John: Nu kommer jag ihåg. Du ser ju ut som dig själv innan du hade skägg!

Kanske hade John ätit lite mycke syltetøy (se gårdagens 'dagens ord')? Kanske var han bara go och glad. Svaret må vi ikke vete....

//Alex i vassen

Frågelådan - Den enda säkra källan för säkra och korrekta svar

I en osäker värld med många frågor krävs en säker källa för svar. Därför har jag och Alex skapat vad vi kallar för Frågelådan. Frågelådan är ett projekt som kommer besökas av många kända namn som tillexempel Dr. John, doktorand i massa saker.


Varje fredag kommer Dr. John att besvara era frågor! Det kan röra sig om allt från sex och relationer till brottning och marmelad. Som doktorand i beteendevetenskap, psykoterapeut, teoretiskfysik, biokemi, Kama Sutra och Playstation 2 mm är det för honom inga problem att svara på några av dina frågor. Tveka inte att skicka in din fråga till Sonsveien 11, 15 55 Son, Norway och glöm inte att märka kuvertet med Frågelådan - Dr. John,  


Ett annat delprojekt inom Frågelådan är "Fråga En Norsk". Det är ett faktum att våra grannar här i väst är mystiska och outgrundliga. Har du någon fråga till en norsk person, kanske har det att göra om någon form av myt du hört, varför de pratar så konstigt eller varför de inte är lika smarta som resten av mänskligheten. Tveka inte, skicka in din fråga till Sonsveien 11, 15 55 Son, Norway så lovar vi att varje onsdag fråga en norsk person och sedan publicera både fråga och svar här på bloggen. Glöm inte att märka kuvertet med Frågelådan - Fråga En Norsk. Försäkra er om att N:et inte ser ut som ett T, då skulle frågan inte tas upp på just den här sidan.


Frågelådan är ett nystartat projekt under progress så många nya upptåg väntas. Under tiden, skicka alla dina frågor och funderingar till oss på Frågelådan. Adress Sonsveien 11, 15 55 Son, Norway. Eller så kan du mail in dina frågor till joompa_89@hotmail.com


                      // John och Alex


John skriver - Ska vi säkra? Nej nej det är lugnt...

Idag var den förstaarbetsliknande dagen. Igår var vi mest på introduktionsföreläsningar och fick gå rund visningar. Då fick vi lära oss att ASKO där vi jobbar är ett stort lager som jobbar för NorgesGruppen. NorgesGruppen äger massa olika matvaror som de lagrar i ASKO lagret där vi jobbar. Sedan kommer olika butiker och affärer och gör beställningar på olika av dessa produkter och då är det vår uppgift att samla alla dessa matvaror på en träpall. Träpallen körs sedan till Avlastning där lastbilarna sedan kan plock upp pallarna och frakta ut dem till respektive butik/affär.


När man packar en pall med många varor kan packningen bli väldigt hög och då använder man en plastrulle för att plasta in packningen så den blir stabil. Om detta inte görs kan packningen lätt välta och trilla av. Jag fick idag lära mig vikten av att plasta och stabilisera.


Dagen började med att jag och min lärare började på vår andra packning för dagen. Han visade mig runt och lärde mig knep och genvägar. Efter ett tag var den första pallen så gott som fylld och väldigt hög. Min lärare på pekade att jag borde säkra med plast innan jag körde vidare men jag sket i detta och tänkte att 'jag kan nog hinna med två tre varor till innan jag säkrar, det vet jag nog bättre än honom, det är ju inte som att det här är min första dag som packare och han har jobbat här med olika nybörjare i snart 4år'. Vid nästa stopp inser jag att jag kommit lite för nära väggen och måste svänga ut lite. Jag väljer då att titta bakåt för att försäkra mig om att jag inte tappat något på väg till stoppet. Men när jag blickar bakåt får jag blötslit blackout. Jag blandar helt plötsligt ihop back och fram och innan jag hinner komma på mig själv och stanna har jag redan krockat in i väggen, inte alls hårt, men krocken var tillräcklig för att få så gott som alla de 85 olika artiklarna att falla. På pallen stod bland annat 50 lådor med sylt och marmelad i glasbyttor... och golvet är i betong. Min lärare som bara skrattade åt hela händelsen menade att jag hade en jävla röta, eller som han valde att uttrycka det "kæmpe mø flax", eftersom inget mirakulöst nog gick sönder. Jag menade istället bestämt att det var fel på trucken som inte fattade var jag ville åka och att jag med en svensk truck aldrig hade krockat.


Efter jobbet gick jag å Alex till gymmet. På jobbet finns det nämligen ett gratis gym för alla anställda. Träningen gick snabbt men jag han pressa på bra under tiden. Imorgon ska en av våra faddrar/lärare följa med och gymma. Känns kul att vi börjar komma in i rutinen och lära känna folk.Dagens Robert - Ett sjukt fräscht gym!


               // John


Dagens Norska - Lektion #1

Hej och välkomna till Dagens Norska. En ultra-super-lågintensivkurs i det Norska språket för alla er som bättre vill förstå våra grannar i väst. Dagens och bloggens första ord är Tøy.Tøy - [Töö'j]: sub. inget. Tøy som självständigt ord betyder på Norska Tröja eller i vissa fall klädsel. Ordet tøy har dock en egenskap som gör att det skiljer sig från alla andra ord i det norska språket. Ordet kan nämligen helt spontant och utan några som helst logiska förklaringar användas som ändelse till alla valfria ord man kan komma att tänka på upp till 17 gånger i en och samma mening. På grund av denna hjärndöda grammatiska egenskap som ordet tøy har så har det norska folket valt att göra ordet till sitt nationalord som de i hög grad identifierar sig med.


En typisk norsk hälsningsfras kan därför lyda:


    -         Heitøy! Vart skarutøy?


Ett svar kan då lyda:


    -         Hei på dej sjælvetøy! Jegtøy skall gå og køpe mei lite syltetøy.Nu är dagens lektion slut, hoppas du har lärt dig mycket och att du gör så i fortsättningen allt eftersom vår kurs blir allt mer avancerad.

Heidåtøy fra Jon og Aleks


Alex - Två förlorade själar åker bräda

Nu börjar vi äntligen hitta hem, både bildligt och bokstavligt talat. Rullandes nedför en gata av asfalt undviker vi bilar med stil. Vi njuter av naturen som omsluter oss och idag av ett lokalt oväder som tyvärr smög sig in precis i tid för vårt äventyr.

Ett äventyr som började med en tur ner till byn och den lokala mataffären. John glömde korgen på Kiwi (sv. ICA red. anm.). John krockade nästan med en bil, igen. Men med andan i halsen lyckades vi än en dag att klara oss från olyckor. 

Den tidigare nämnda Kiwi butiken är inte en matbutik som alla andra. Här finns det till exempel inte plastpåsar vid rullbandens slut och tacokryddpåsarna ligger ovanpå frysdisken. Om man dock bortser från dessa smärre olikheter är Kiwi som alla andra matbutiker. 
Här inhandlades dagens "bortglömda" ingredienser. Vår brist på erfarenhet har visat sig vid ett flertal tillfällen då det kommer till inhandlade och medtagande av mat/kläder/husgeråd/medicin/elektroniska prylar och diverse. Vi har dock kompenserat detta genom frenetiskt sparkande på våra skateboards, ett glatt leende och ett snart kommande rykte som stammisar på den tidigare nämnda Kiwi affären.

En härlig känsla börjar nu smyga sig in. De stora kullarna som vår bil sakta men säkert kämpade sig uppför när vi kom hit börjar nu plana ut. Det känns som vi är hemma. Sonsveien 11. Det är här vi bor.

Kom gärna och besök oss eller lämna en kommentar. Hvor vi mo snacke me er og sa!

Dagens Rober - Imorgon är vi Skateboardproffs!

//AlexanderDag 1 - John Skriver

Idag flyttade vi till Norge för förstagången i mitt liv.
Det kan också vara Danmark, vi är inte helt säkra än.
Vi försökte fråga en snubbe, men han pratade inte svenska och det
är typ omöjligt att se skillnad på Norska och Danska texter.


I vilket fall som hälst så är vi (med största sannolikhet) inte längre i Sverige.

Vi hyr en lägenhet i ett litet samhälle som heter Son. Det påminner om en lite skärgårdsidyll med en båthamn och små sommar hus över allt. Vi har också fått jobb på ett ställe som heter ASKO. Alex tror att de jobbar med att göra kläder men jag är ganska övertygad om att det har med elektronik att göra, vi ska försöka ta reda på det rätta svaret i morgon, då är vår första dag på jobbet.


Något som jag faktiskt är helt säker på är att här börjar det största äventyret jag någonsin varit med om.


               // John

RSS 2.0