Matematik Laos-style

Ta extremt mycket alkohol. Addera en jätte stor flod och multiplicera med världens största rutchbana. Produkten, en grupp bleka-Engelska finniga ungdommar med brutna ben, brustna hjärtan och en stor bakfylla.

Vang Vien var ett äventyr. Nu styr jag vidare mot lugnare breddgrader och de 4000 öarna i söder.

Eller quatre mille ills som mina franska vänner kallade  dem. 

Au Revoir!

/Alex

När tekniken hinner ikapp verkligheten

Idag gick jag in på ett internetcafe för att kolla min mejl. Vid datorerna i det annars ganska ödsliga cafeet satt två munkar. I oranga rockar och rakade huvuden satt de där. Vid datornena. Vad de gjorde?

Spelade spel. Ett med en helikopter.

Och i och med det var min bild av vad en munk var helt bortblåst. De mediterande, allsvetande människorna var som helt förändrade. Plötsligt var de just som jag. Helt vanlig.

/AlexSay YES to Everything!

Det är kväll och fortfarande varmt i luften när jag återvänder till mitt gästhus. Döttrarna till paret som äger huset och som om dagarna springer runt som yra höns och donar, sitter nu utslagna på en bänk i foajen. Jag slår mig ner med ett vattenglas i handen. Lika trött som de ser ut. Jag är klibbig av svett. Men det kalla vattnet är så förfriskande att jag glömmer bort stunden.

Jag väcks ur mitt surplande av tre skrattande tjejer. De sitter alla tre och stirrar på mig. Lite som människorna studerar apor i bur. Jag ler tillbaka. Högst ovetandes om vad jag gör som är så roligt.

En lång stunds småpratande tar vid, dels i Engeska, dels på kryptiskt Lao språk. Mina språkegenskaper räcker föga långt här. Jag ångrar inte att jag inte valde Lao som B-språk i sexan; det verkar sjukt svårt.

Have you ever read "Say YES to Everything"? frågar en av döttrarna och visar upp en bok som jag aldrig sett tidigare.

Jag tar boken ur hennes hand och skakar lite på huvudet. Konversationen dör ut som den så ofta gör när språkbarriererna inte riktigt räcker till. 

På baksidan, som är lika färgglad som en barnkammare och mer passande en handbok i cirkuskonster läser jag om handlingen. Om en man som förändrar sitt liv. Från att vara tråkig och deprimerad bestämmer han sig plötsligt för att säga Ja till allt. Jag känner mig dum som läser baksidan. Kanske borde jag ha förstått allt detta genom titeln. Kanske är det värmen som gör mig korkad.

Jag tittar upp från den epilepsi framkallande pappersbunten. Jag ler mot döttrarna. De ler tillbaka. Leenden säger mer än bilder, mer än tusen ord. Speciellt när man inte kan prata över huvud taget.

"Do you want to come with me to my college tomorrow? We are having a badminton tournament..." frågar samma tjej som gav mig boken och ler lite kryptiskt. Som om hon redan vet vad jag tänker svara.

Jag räcker henne boken. Hör min inre röst. Möter hennes ögon och svarar henne.

"Yes"

/AlexanderBilder från norra Laos

Kanske har jag syndat. Kanske jag var hård när jag använde min piska och ris igår. För vem kan hata ett land som ständigt bjuder på vackra vyer, svalkande vattenfall och grön curry soppa.

Här kommer ett collage av bilder från Norra Laos. En liten men välförtjänt stund i rampljuset för ett land som vann lite sympatier från en man igår.

/Alexander


Baksidan av rött

Han är så extremt ohjälpsam. Hans vänstra öga är lite rött. Som om det blivit träffat av en fluga när han kört motorcykel till affären. Jag frågar igen om jag kan få köpa en biljett till båten. Nej. Svaret är detsamma som tidigare. Jag sätter mig ner i den olidliga värmen igen. Svätten rinner ner för min panna. Samlar sig i en liten grop mellan mina bröst. Inte ens de lata Lao människorna orkar vila i värmen. Det är outhärdligt.

Jag gör ett sista försök. Nästan bönar om att få köpa en biljett. Mannen med det röda ögat stönar. Som om jag har förudmjukat honom. Som om jag på något sätt vanhedrat hans arv genom att få be om att köpa en biljett till båten.

Klockan är 11 nu. Jag har väntat en timme redan på att få köpa min biljett. I värmen har jag väntat. Min macka har förvandlats från ett smakfullt mål till en degig klump. Mitt forna kalla vatten är mer lämpat för te nu. Och mina skor de stinker av svettlukt. Jag hoppas ingen annan märker och tittar mig om. Men de få människorna som vågat sig utanför skuggans sköna skydd ser lika utslagna som jag är.

Sju hundra tusen ropar mannen från sitt lilla bås. Vad vill han tänker jag. Sju hundra tusen vad. Grader? Det är varmt, men inte kan det vara så varmt. Hallicunerar jag. Är vi på mars helt plötsligt.

700 000 KIP för båten till Luang Prabang. Skojar han tänker jag. Likt en gubbe som gnetat sig genom livet reser jag mig upp. Det känns som om jag bär ett ok av bly. Jag går fram till mannen och möter hans blick. Det röda ögat stirrar tillbaka på mig.

Han menar allvar tror jag.

Du kan få åka med båten för 700 000 säger han igen. Ett svar till mitt ansiktsuttryck som mest fastnat i ett förbryllat tillstånd. Vad hände med de hundra femtio tusen som du sa för en timme sen? fräser jag tillbaka. Sur som en mjölk som stått för länge i solen.

Mannen med ögat rycker lite på axlarna. Det kom inga personer. Du får betala båten själv. Fråga de där, de kanske vill åka. Så pekar han med huvudet mot en grupp ryggsäcks klädda falanger; utlänningar.

Jag släpar mina fötter över dit. Gör ett halv hjärtat försök till att agera Apollo reseledare men misslyckas totalt. Ingen vill med mig. Kanske är det svettlukten från mina skor som skrämmer iväg dem.

Jag kastar mig på jeep istället. Sur på världen omkring mig. Arg på mannen med det röda ögat som fortfarande står och skriker priser ut i intet. Bilen rullar iväg och dammet virvlar upp och färgar den redan varma luften gul. Jag hatar Laos och allt som det står för just nu.

Ett kommunistiskt skitland. Där folket är lata. Där ingen är hjälpsam. Där det bara finns ett av allt. En öl. En mobiloperatör. En sketen jävla båt.
Där ingen tar risker. Där du står själv och båten ligger kvar i hamn.
Ett öga som är rött. Ett öga som är vitt.

Det är baksidan av rött; Det är Laos.

Av Alexander

Som svar till Anonym:
Jag har delade meningar om Laos än så länge. Men ska jag vara rå och ärlig så tycker jag att det är ett land som har tittat på sin granne Thailand och stulit dess priser, stulit dess affärside och stulit dess turism. Men också ett land som tittat på sin granne och glömt att ta lärdom av dess tusen leenden, tusen skratt och tusen tack.
Laos har sina sidor. Det finns människor här som är nästan löljligt snälla. Som är nästan jobbigt trevliga. Det finns ställen som är vackrare än vykort. Renare än sjukhus. Det finns mat som är godare än guide Michelline krogar och juice som är sötare än socker.
Sen finns det en mentalitet. En kultur och ett tråkigt, långsamt och ogästvänligt Laos.The Paradox of Our Age by Dalai Lama


Jag läste denna dikt för första gången i ett litet skjul i Indien. I ett Tibetansk flyktigläger. Kanske var det avsaknaden av min egen verklighet. Eller kanske var det bara den klara bergsluften. Men något gjorde att jag förstod, just där, vad det var jag vandrade mot. En mindre plats. Med mindre problem. Nu är jag snart där. Mitt i ingenstans i Laos.

The Paradox of Our Age by Dalai Lama

We have bigger houses but smaller families;

More conveniences, but less time;

We have more degrees, but less sense;

More knowledge, but less judgment;

More experts, but more problems;

More medicines, but less healthiness;

We've been all the way to the moon and back,

but have trouble crossing the street to meet the new neighbor.

We build more computers to hold more information to

produce more copies than ever but have less communication.

We have become long on quantity,

but short on quality.

These are times of fast foods but slow digestion;

Tall man but short character;

Steep profits but shallow relationships.

It's a time when there is much in the window,

but nothing in the room.


Där vägen tar slut och facebook tar vid

Jag har tagit mig till kanten. Här står jag och balanserar för att inte falla av det platta bräde som vi kallar jorden. Jag befinner mig i en liten by, nära gränsen till Kina, omgiven av berg och djup regnskog. Jag är i Laos. Och det regnar utanför.

När det kändes som hela jorden klev på båten nerför Mekongfloden klev jag på den lokala bussen norrut. Bort från den nertrampade stigen. Bort från turismens neonbelysta gator. Tillbaka till verkligenheten. Tillbaka till baktiden.

Jag landade i Luang Nam Tha. En gata klädd med hus på båda sidor. En liten by mitt i ingenstans. Ett par ställen att sova. Några lokala restauranger. Ingen mobiltäckning. Inga 7-elevens.

Och. När det ända internetcafet står igenbommat, och den lokala leendes Lao mannen snällt förklarar att internet inte kommer hit förän om en månad. Ja. Då tror jag att jag hade hittat hem.

Men internet kom.

Det ska tydligen finnas något som heter Lao tid. Lao tid ska vara en särsklid tid. Där allt inte händer när det är sagt att det ska hända. Jag måste gravt ha missförstått meningen med denna tid. Min buss lämnade 10 minuter tidigt och internet kom ljusår snabbare än väntat.

The times are a changing. Som Bob Dylan skulle sagt det

Nu sitter jag här. Vid vägens slut. Vid jordens ände. Cicadorna spelar sin sång, regnet dyggar utanför och framför mig finns ett enromt bibliotek, en uppsjö tidningar och all världens porr; ett klick bort.

Le Routard

Flashpack - ett långt steg från klimatsmart

Man skulle kunna kalla det klimathat. Ens egen egoistiska begär har tagit över igen. Konsumtionssamhället har återigen vräkt sig ut på en, likt en allt för fet kvinna fallen från himlen. 

700 mils flygresor, kors och tvärs över Asien ska avbockas. Nerklämd som sillar i en sillburk ska jag och mina medresenärer globetrotta oss runt mellan stränder och palmer. Regnskog och korallrev.

Vi är flashpackers.

Vi är den nya tidens resenärer. Bortskämda och bekväma. När andra tog tåg och båtluffade tar vi flyget. Swoosh. Ljudet av planets motorer dånar när vi alla tar till skyn. Att maten kostar 50 kr och inte är så god är det största besväret för dagen. För resten av plånboken är orörd, samvetet lika så.

Att det är nästan gratis att ta död på moder jord är det mest skrämmande. Min resa från Malaysia till Fillipinerna, från Fillipinerna till Borneo, från Borneo till Singapore och slutligen från Singapore till Bali i Indonesien går totalt på 1600 kr.

Alla letar vi de billiga biljetterna. Och alla klagar vi när vi faktiskt får betala ett skäligt pris för att bidra till en lite mindre livful planet.

Jag klimatkompenserar min resa. Tar biljetten i handen. Blundar. Hoppas att mitt samvete är lite mindre befläckat än mina medresenärers.

På med flashet, av med backpacken. Här kommer jag.

/Alexander Dangler

Bilder från vandringen runt Chiang Mai


När den journalistiska nerven tar vid...

Det är oroliga dagar i Thailands huvudstad Bangkok. Anhängare till den forrna premiärministern har gått till demostration. En demostration som nu urartat i kravaller mellan militären och de protesterande.

När jag nu, långt från händelsernas centrum sitter och äter mina stekta nudlar till lunch kan jag inget annat än lite känna ett sug efter att få vara där. Mitt i smeten. Jag kastar blickar bort mot den stora TV som rullar bilder från upploppen på gatorna jag bara dagar sedan vandrat. Oroliga kommentarer på Thailändska förmedlar en stämning av kaos och förbryllan.

Jag återgår till den konversation jag nyss startat med en trevlig thailändsk man. Men mina blickar vandrar ständigt bort från hans välkomnande ansikte och åter till TVn.

Kanske kommer militären hit avbryter han min nästan hypnotiska betraktande. Va? svarar jag yrvaket.

Taksin. Den förra premiärministern är här ifrån. Så kanske kommer de hit för att ta itu med oroligheterna.

En gnutta hopp i mig tänds. Kan jag då dit och kolla när militären är här eller är det  för farligt? Han tittar undrandes på mig. Ne det är nog inte så farligt för dig, du är ju Farang; En utlänning. Men varför skulle du gå dit?

För att se. För att observera svarar jag. Medans mitt drömska journalistiska hjärta snabbt bultar under min rosa t-shirt.

/Alexander

Nu går jag.

Flyget steg från Bangkok och tog mark i Chiang Mai idag, Thailands näst största stad. Här sitter jag nu och inväntar världens största vattenkrig. Den 13-15 April infaller nämligen det Thailändska nyåret som högtidsmässigt firas genom att alla beter sig som 6 åringar och kastar vatten på varandra.

Chiang Mai ska tydligen bjuda på några av de bästa vatten slagen skådade i detta land. Men i väntan på att bli dyngsur så har jag bestämt mig för att fly staden några dagar. Jag snörar på mig skorna och vandrar ut i vildmarken imorgon för att träffa lite infödingar och känna mig mer som hemma.

Glad påsk!

Alex


När varje dag är en Söndag

Nyss inhandlade konstverk skulle idag skickas hem med posten till moderlandet. Så på en puttrandes moped spenderade jag hela dagen med att åka fram och tillbaka till öns igenbomade postkontor.

Tillbaka vid min bungalow frågar jag undrandes en Thailändare varför det var stängt på posten.

Han funderar ett par sekunder. Slänger ett öga över axeln och svarar glatt. Det är helg!

Men det är ju måndag tänker jag och gör han uppmärksam på detta faktum. 

Jo... Men siffran är ju röd, pekar han bestämt på den strandpyntade kalendern. Det stämmer. Siffran är röd.

Vad är det för helgdag? frågar jag och hoppas att det var något viktigt som fick mig att inte kunna posta mina dyrbara skatter.

En axelrykning får jag till svar. Ingen aning. Men vi firar det ikväll. Skrattandes går han där ifrån och fortsätter sina förberedelser inför kvällens party.

Jävlar vilket party det ska bli. Här fan ska firas röd dag!

/Le Routard

April, April - Din dumma sill!

Under en simtur tillsammans med två halvnakna ADHD barn smidde Niklas och Alexander vad som sklle komma bli en masterplan utan dess like. 

Nedslagna, hela ganget, pa en av ons alla barer satt vi och drack nar skymningen slot sig om oss. En Thailands kvinna vid bordet intill borjar plotslig, till synes utan anledning att fotografera John med sin mobil. Snall som jag ar gav jag aven henne Johns nummer i hopp om att en Disney-romantiker skule kunna ta sin borjan.

Kvinnan lamnar oss och det ar nu planen pa allvar kan sattas igang. Niklas och Alexander ror sig mot hakets nedervaning dar kontakt med en ytters gangsterliknande Thailandare etableras. Mot en ols betalning gar denna man med pa att involveras i vad som ska komma bli arhundradets bus.

Sakta atergar alla till att dricka hinkar med saft och prata skit med varandra nar Thailandaren framtrader. Han narmar sig en forbryllad John.

- You need to pay for the girl!

John tittar an mer forbryllat pa mannen samtidigt som en radsla borjar smyga sig in.

- The girl with the pictures. Its my girl and now you need to pay!

John tittar sig runt och vid det har laget har de flesta av oss svart att halla minen. Ganska snabbt gar det upp att det inte var nagon Thailands hallick. John var inte skyldig nagra Bat.

En lattnadens suck och en feting April April kunde dock horas over hela on nar ett gang glada ungdomar fortsatte festa in i nattens smatimmar.

/Alexander Dangler

 


RSS 2.0