Twitter. Evolution #2

Det dröjde närmare ett och ett halvt decennium innan någon annan skulle försöka kopiera mastermindkidsen på Ericsson.

Twitter gjorde 2009 något helt oväntat. Facebook, email och Skype fanns redan. Så istället tog Twitter en redan dysfunktionell idé och gjorde den lite sämre.

Anslagstavlan. Tänk efter noga nu. Har den någonsin verkligen fungerat?
Blir det inte alltid för många lappar. Gamla lappar. Någon lapp går sönder. Dålig överblick. Ogenomtänkt. Lappar regnar sönder. Lisa som är dyslektiker stavar alltid fel. Fel telefonnummer.
Ingen kontaktinformation. För få nålar och sen går den sönder.

Ta allt det och sätt det på internet. Då har du Twitter.

/Alexander Dangler

Teknisk Evolution

Kan SMS verkligen räknas som ett tekniskt framsteg?

Jag funderade på det här härom dagen. Jag menar; Först kom vikingarna med runstenar. Ett ganska knepigt, permanent och framförallt tungt sätt att kommunicera. Sedan utvecklades både pennan, pappret och till och med boktryckarkonsten. Telefonen dök upp. Man kunde höra av sig till grannen mil ifrån. Posten effektiviserades, nu kunde man nå de allra mest avlägsna hörnen på jorden inom några dagar. Sedan kom mejlen och tog död på posten.

Men sen vändes allt upp och ned när mobilen kom. Plötsligt kunde man prata med en annan person, inte alls i närheten, när som helst, om vad som helst, i en liten låda. Vårt sätt att dela med oss av vad vi hade att säga hade nått sin topp.
Sedan kom Ericsson.

Mobilen fanns redan. Men Ericsson ville mer. Man trodde man kunde ta nästa steg. Året var 1993.

2G kom.
Jag kan se framför mig utvecklingsmötet på Ericsson;

Utvecklare i runda glasögon: Jag tror vi har lyckats med bedriften att skicka ett brev från en mobil telefon till en annan mobil telefon.
Yuppie chef: ETT BREV! FRÅN EN MOBIL TILL EN ANNAN!
Utvecklare i runda glasögon: Precis. Nu kan man äntligen skriva något till en annan person som egentligen skulle gå snabbare att säga när man ringer.
Yuppie chef: VA! Det kan få oerhörda konsekvenser! Tänk alla timmar som kommer gå till spillo på att vi nu skriver allt istället för att bara säga det?
Utvecklar i runda glasögon: Jag tror jag har en lösning. Man får endast skriva 200 bokstäver.
Yuppie chef: 200! Jag kan göra slut med min mormors katt på två hundra bokstäver och samtidigt boka in släktkalaset i sommar. Du får 160 bokstäver. Och inte en jävla punkt mer!


SMS. Ett jättekliv rakt in i framtiden.


/Alexander

Kommer du ihåg hur det var förra sommarn?

Ibland glömmer man vad man precis skulle säga. Ibland glömmer man andra grejer. Som den dag då vi flyttade en gammal tant. Hon levde bara på bananer och öl. Sov gjorde hon på sin soffa eftersom hon tyckte det var onödigt med en säng.
När vi flyttat in alla hennes ägodelar i det nya hemmet och hon går runt börjar hon se lite förbryllad ut. Hon vänder sig om och frågar undrandes;

Gammal tant: Men var är min säng?
Flyttgubben Johan: Men du hade ju ingen säng. Du sover på din soffa.
Gammal tant: Ja juste! Så var det ju ja!

Bananerna hade hon i alla fall koll på!

/Alexander

RSS 2.0