F#ilippinerna

Jag har köpt en skitbillig gitarr. I Filippinerna. Och den har redan börjat revolutionera mitt liv.

Min bussresa till norr förbyttes i en 12 timmar båtresa söder ut på grund av dåligt väder (läs orkan). Likt alla andra platser i detta land till skolgård så var båten mest fylld med testosteronfulla kepsklädda tonåringar. Små kriminella gängmedlemmar. Men min gitarr var med mig.

I ett enormt rum skapat för dvärgar, fylld till bredden med hundratals våningsängar slog jag mig ner. Detta skulle bli mitt kommande hem under resans gång. Eller mitt Auswich, som en Finsk tjej jag mötte så opassande men ändå klockrent kallade det.

Jag började så smått klinka på gitarren. Dra en melodi. Spelade en sång. Spelade två.

Efter en stunds spelade blickade jag upp och fick se att min säng nu var en scen och det runt den stod en liten grupp av åhörare. Det var min koncert. En koncert som snart skulle bli en ända stor folkfest.

Det tog inte många minuter för att de lyssnande ungdomsförbrytarna skulle se sin chans att leka idol. Med egon och självförtroende större än förmåga. Men också glädje och hjärtan större än hat började de rappa. Med min gitarr och mina toner some beat.

Resan blev sedan inget annat än smått fantastisk. Med en gitarr i handen och en grupp framtida bankrånare hade jag så kul man kan ha i en guppande låda på havet.

Jag och min gitarr beger oss nu mot nya äventyr. En sång är skriven. En minikoncert bokad. Nu är nästa steg en studio och världsherravälde.

/Alex


Ett citat

Albert Ensteins barndoms polare, Dagobert D. Runes,  som senare växte upp till att bli filosof sa detta om resande.

 “People travel to faraway places to watch, in fascination, the kind of people they ignore at home.”

Väldigt sant. Och faktiskt ganska korkat när man börjar tänka på det.

/Alex

Jätte stort träd


Ett stort träd. När man tänker att det står i världens äldsta skog så är det kanske mer logist att det borde växt till sig. 135 miljoner år gammal är skogen. Det är verkligen jätte gammalt.

/Alex

Är det där Lennart?

Jag är inte knivskuren än. Så jag borde inte klaga. Men mitt besök i Manilla, Asiens bakgård är inte direkt en dans på rosor.

Mitt första intryck av vandrarhemmet jag sover i var dess uppenbara avsaknad av kvinnor. Den senare uppenbarelsen var de män som stannar här verkar vara mer på jakt efter potentiella livspartners än vackra  vyer. "No Sex-Tourism" skyltarna (Ja, det finns flera) verkar inte ha avskräckt det gäng av äldre män som i eftermiddagssolen sitter på den gemensamma balkongen och diskuterar planer för framtida förhållanden.

Jag ska försöka fly denna stad snabbt. Upp mot bergen i norr och förhoppningsvis mer vackra vyer och färre gubbar.

/Alex

Swoosh

Just do it! Det är vad jag tänker nu när jag drar iväg till Fillippinerna. Inpräntad med kommersialismens slagord. Bakom mig lämnar jag ett Malaysia som varit överraskande.

Överraskande välkomnande. En trevlig bekantskap som vaggat mig till sömn varje natt med nya oförglömliga minnen.

Bakom mig lämnar jag henne. Igen. Jag har inte sovit mycket de senaste två nätterna. Kanske är det hon som stulit min sömn. Förmodligen.

Förmodligen dödade hon John Blund. Två snabba skott. Ett i bröstet. Ett i huvudet. Kallt. Beräknande. Hon är en såndär. Vad heter det; Yrkesmördare.

Jag är kär. Hon borde dödat honom istället. Den lilla killen med kärlekpilarna; Amor.

Jag saknar henne. Min lilla yrkesmördare.

/AlexKantstött

Resandet börjar ta ut sin rätt på mig. Sakta men säkert börjar jag bli lite skadad. Listan är inte överdrivet lång än så länge. Den är inte överdrivet allvarlig. Men ärren finns där. Såren finns där. Ständigt påminnande att jag kanske inte är den hela jag som gav sig ut på denna resa. 

 Min stukade fot. Min sårade hand och klämda tå. 

 En kantstött jag. 

 /Alex

En udda hobby


Att stå på en bergstopp. 1800 meter över havet. Med en extremt stor hov i handen. Väntandes; tyst tyst, på att en fjäril ska komma förbi....

När jakten på nya kunder går överstyr....


Bajs

Jag har krälat i bajs. Det låter kanske helt absurt. Kanske lite barnsligt. Men det var det bästa äventyret jag haft hittils.

I Taman Negara. Den äldsta regnskogen i världen och den största nationalparken i Malaysia hittade jag en grotta. Den var small och trång och genom den ledde ett rep av spännande möjligheter. Med en ficklampa i handen begav jag mig in.

Grottan var full av fladdermöss och stank av den avföring de fyllt marken med. När grottan belv smalare och smalare. När mitt huvud var så nära de upp och ner hängade svarta kappklädda djuren att jag kunde höra dess viskande pip, då började jag krypa. Jag kröp i stanken och avföringen. Mot den lilla strålen av ljus längst borta i mynningen.

När jag kom ut var jag skitig och illaluktande. Men ett äventyr utan dess like rikare.

- Alexander

Asiat nasta?

Kanske har min hud blivit gul. Jag tror i alla fall jag borjar bli asiat. Idag gick jag in i en toalett med ett hal i marken. En sa kallad Asiatisk toalett. En vitings mardrom. Min forsta tanke var istallet;

"Det har ju faktiskt sina fordelar..."

/Alex

En timme i Singapore

Jag har slagit något slags världsrekord. Jag har varit i Thailand, Kuala Lumpur och Penang under 24 timmar. Bara färdats med buss. Plus lyckats klämma in en timme i Singapore.

Och? Kanske ni tänkter.

Gör om det då. Det är vad jag säger.

/Alex


världens lyxigaste buss? Tv spel, videofilmer, massagestolar. 9 timmar från Penang till Singapore var en dröm i denna....

Överfallsalarm, pepparsprej, vitlök; check

Jag är skuggad. Kanske är det min inblandning i KGB. Kanske mina uppdrag som lönnmördare i mellanöstern. Jag vet inte. Men någon, eller något, vill skrämma mig.

I kommentarer avsedda att skadeskjuta har jag ack spelat schack med döden. Anonyma, ändå förkroppsligade genom en kvinnogestalt. De har varit subtila, ändå tydliga. De har varit personliga ändå distanserade. De har varit proffisionella. Avsedda att hota. Avsedda att döda.

Hon kallar sig Elin. Hon tar utan att ge. Hon dödar utan ett spår. Hon är som Alladin på sin matta. Som Peter Pan med sin flöjt. Jag vet inte vem hon är. Men när jag får reda på det. Då är hon Min!

Jag sover med en vitlök under kudden. Allt för att försäkra mig om min egen säkerhet.

En dag ska hon bli min. En dag....

/Alexander

Jag

Min moder har klagat en del på mig och min förmåga att undvika kamerans bildtagande sida. Så här, jag bjuder på denna smått unika bild på mig. Varsågod. Titta och njut!

/Alex


Paradisets sjukstuga

Vi sitter på den (bak)fulla båten från Koh Phangan. Min tå har, som så många gånger förr blivit nersliten av min klantiga gång. Den är sprucken och lite småblodig. Mer passande en kombatant i en strid eller en bergsklättrare i för små skor.

Jag visar upp den, i hopp om att få någon slags sympati, för min medresenär; en nergången sliten ung man.

Han tittar hånfullt på tån. Fnyser lite.

"Du killen" säger han nästan lite faderligt. "Jag är säker på att min doktor kommer säga att jag har AIDS, Malaria OCH hudcancer när jag kommer hem. Så jag skulle inte oroa mig så mycket för det där om jag var du..." Så log han mot mig.

Mina problem var ganska små i det nya ljuset. Så jag log tillbaka. Glad över att ha sluppit paradisets sjukstuga hittils.

/Alex

Vietnam Randomized
Halong Bay - Paddligt värre

Bilderna är tagna i Halong Bay i Vietnam. Ett av de vackraste ställena jag någonsin besökt.

I dess trakter utspelades emellertid ett äventyr som jag kan försöka sammanfatta.

Jag och mina två resekamrater som syns längst ner var ute och paddlade i den enormt vackra omgivningen. Genom en liten grotta kom vi ut i en sjö omsluten av regnskogsklädda berg. Vattnet var kristallblått och svalkande inbjudande i hettan. Jag tog chansen att hoppa i och samtidigt föll min paddel ner i vattnet. Inga problem i de flesta delar av världen där piratkopiering inte är den största industrin. Paddeln, en stålkopia av en vanlig paddel, sjönk som en sten. Den var Made in Vietnam helt enkelt.

Tillbaka vid hyrshoppen klagar jag såklart, helt utan gehör. Istället vill paddelpojken ha 20 dollar för paddeln. För att sätta saker i perspektiv. En natt på ett hotellrum kostar 2 dollar. En måltid med ris en dollar. En coca-cola 10 cent. 20 dollar är med andra ord en förmögenhet, speciellt när det är priset på en sjunkande sten.

Jag säger såklart ne till att betala. Varpå detta utspelar sig;

Mina resekamrater pressas på pengar
De viker sig under hotet att de inte kommer få ta färjan från ön om de inte betalar
Jag får reda på detta
Jag blir arg
Jag får reda på att de inte ens ville prata med tjejen för att de tyckte hon hade fel kön
Jag blir rasande
Jag går ner till paddelpojken
Han säger att jag får skylla mig själv
Jag säger "fuck you"
Han säger "fuck you!"
Jag skriker "FUCK YOU!"
Han skriker "FUCK YOU! LEAVE MY STORE!!!"
Jag säger "or what? You make me stay on this island too?"
Hans ordföråd är minimalt, vilket med tanken på hans hjärnstorlek är normal. Han säger "fuck you" igen
Jag säger "If you take my money, I will make your life so bad you wish you never been born!"
Jag går iväg
Han kommer efter på en moppe
Han säger att han tänker åka till polisen
Vi är i en stad där kanske 500 pers bor
Alla känner alla
Polisen känner paddelpojken
Visa versa
Jag är körd
Jag kommer få sitta ett liv i ett unket piratkopierat Vietnamsiskt fängelse
Fan

Situationen reder upp sig så fort jag säger att han kan behålla de 20 dollarna, såklart. Den giriga Vietnamesiska paddelpojken brummar iväg på sin moppe. Jag står kvar. Glad över att 20 dollar slapp mig undan ett liv med randig tröja. Förbannad över att en hemmagjord stenklump kostade mig 20 dollar.

Jag är fortfarande fri. En fri man. 20 dollar fattigare.

/Alex


Kanchanaburi

Jag var för ett par dagar sedan i Kanchanaburii. Staden är historiskt mest känd för sin järnvägsbro över floden Kwai. Bron var en viktig del i andra världskriget och byggdes av allierade soldater för Japans räkning för att fraka vapen från Burma till Thailand. Bron bombades i en av de mer avgörande delarna av kriget och har sedan dess fått mest uppmärksamhet genom en storslagen Hollywoodproduktion.

Vad som lockar många till Kanchanaburi idag är dock tigrarna. Mer en vandrande sägen än en faktisk informerande historia har jag fått höra från många håll om de berömda munkarna. Sägen har sig att en munk skulle ha sett dessa tigrar berövade på sin frihet. Upprörd, såklar, tog munken saken i egna händer och hjälpte dem rymma. Han lät dem sedan stanna i en grotta där han hjälpte de djur som var skadade och tränade dem starka igen.
Idag är tigrarna tama och besökare vallfärdar till denna grotta för att få en bild med tigern och munkarna.

Sanningen om munken som fritog tigrarna vet jag inte. Men verkligheten om detta tempel, Tiger templet, som det kallas är så långt ifrån en genuin upplevelse man kan komma..

Kommersialism, är ett bättre ord som beskriver denna upplevelse. Pikeklädda skötare med amerikanska dialekter. Planterade träd och artificiella kokospalmer. Munkar i solglasögon.

Men de tama tigrarna fanns där. Tillräkligt verkliga för att jag skulle kunna ta en bild och bli tillfredställd. Tempel finns det gott om så det räcker ändå. Jag var mest glad att jag inte blev uppäten. 

/Alex

Skepp och Hoj

Jag anlände just till Ko Phangan efter en mastodontresa. 19 timmar dörr till dörr. En väldigt konstig, udda resa.

Det var när vi tog båten från fastlandet ut till den lilla paradisliknande ön som den redan vid det laget konstiga resan tog en ny vändning. Vågorna var höga. Båten inte så stadig. Kombinationen blev att det svajade något enorm. Plötslig befann jag mig i en Jackass-inspelning.
Människor till höger och vänster började spy. De spydde i påsar, i soptunnor. Utanför båten. Det var ett stort spykaos helt enkelt. Och jag befann mig mitt i det.

Det gav mig tankar till en händelse länge sen. En händelse värden är mycket bekant med men få som vet vad som verkligen skedde. Den Kubanska revolutionen.

Denna revolution startade faktiskt med en båtresa. En båt fylld med revolutionärer närmade sig Kuba. Men dessa hårda män blev nästan alla sjösjuka. De blev ett inferno av spyor. En mycket roligt del av en känd dagbok som fått mer kredd för sina motorcykeletapper än sitt verkliga drama.
Båten förliste sedan och endast ett få antal medlemmar överlevde. Den mest igenkände däribland, såklart, Che.

Vår båt förliste inte. Men det var nära däran kändes det som. Nu pustar jag ut på en vit sandstrand istället och väntar på att månen ska bli rund så festen kan börja.

Skepp och Hoj tills dess!
/Alex


Bilderna nedan föreställer rökelser och är alla tagna i Vietnam
Hejdå, Bangkok!

Idag lämnar jag Bangkok, troligen för sista gången. Första gången jag kom hit hatade jag staden. Med tiden och dagarna jag har spenderat här har jag börjat gilla den mer. När jag idag bokade min bussbiljett härifrån så kändes det nästan vemodigt att lämna. Brodern och systern som äger den lilla shoppen där jag köpt alla mina resor hälsade mig trevlig resa och på gott återseende. När jag sa att jag troligen inte skulle återvända ställde de sig båda upp, tog min hand och sa att de skulle sakna mig. Jag kommer sakna dem också. Sakna dem och alla andra människor som har fått mig att helt byta uppfattning om denna kaotiska stad. Bangkok är som hemma fast borta. Som en gammal kompis lägenhet ungefär. Det känns hemtamt på något sätt. Nu är det dags att vandra vidare dock. Mot paradiset i söder.

/Alex

Bilderna nedan är från Mui Ne i Vietnam. Från en mycket sandigare plats.

Vem tänkte till?

Jag har syndat idag. Jag har brytit mot sederna. Mot Thailändsk jantelag. Jag har slickat på ett frimärke.

I Thailand finns det en sak som är heligare än något annat; Kungen. Han finns överallt. I varje gatuhörn, i varje buss. På pengarna. Och så på frimärkena.

Om man är infårstådd med Thailändsk kultur och sed vet man att Kungen är det sista man vill vanhedra. Det sista man vill kränka. Man vet att man inte trampar på kungen, att man inte förstör något som har med kungen att göra. Man lämnar kungen ifred helt enkelt.

Men så var det där med frimärkena. Någon kom på ideen att kungen skulle pryda frimärkena. Troligen var det inte samma kille som även kom på att det var oartigt att slicka på kungen, och i förlängningen frimärkena.

Så vad gör man nu när man står med ett frimärke och ett kort framför en brevlåda?

Man tittar sig om axeln. Man blundar. Man slickar. Så hoppas man att ingen såg synden. Att ingen såg vad man gjorde.

Sen ställer man sig frågan; Vem tänkte till?

/AlexRSS 2.0