Dagens Norska - Lektion # 3 - Falsettavslutningen

Nu har vi gått igenom lite hur det norska språket är uppbyggt men det är också vitigt att man behärskar och förstår det karakteristiska uttalet som normännen använder sig av, den så kallade falsett-avslutningen. Falsettavslutningen är ett vanligt förekommande fenomen inom norskan. Den bygger på att det sista ordet eller bokstäverna i en mening uttalas i falsett, alltså betydligt ljusare än de övriga orden i meningen. Avslutningstekniken är lika vanligt förekommande hos män som hos kvinnor och är ofta det som först får en ickenorsk att reagera på talarens nationallitet.


Falsettavslutningen går att förklara om man studerar normännens DNA. Rent biologiskt så har falsettavslutningen sin förklaring i den sviktande utvecklingskurva som är ett faktum för alla norrmän. Perioden känt som målbrottet signalerar bland människor att kroppen mognar men hos norrmän är detta istället slutet på deras utveckling. På grund av deras outvecklade stämband orkar inte norrmännen hålla en mörk och manlig ton genom en hel mening utan går istället upp i falsett precis som små pojkar.


De norska männen skäms dock över detta omanliga faktum och har därför kommit upp med en ursäkt som bara ett barn skulle tro på. Själva menar norrmännen att deras fiskriska kost får dem att producera helium vid matspjälkningen och det är denna gas som sedan påverkar vibrationerna hos stämbanden. Självklart är detta bara en lögn.


För en ickenorsk att behärska falsettavslutningen kravs viss träning. Själva falsetten bör inte vara så svår att få fram, men det gäller att tima uppgången i meningen. Uppgången bör inte ske senare än det sista ordet om inte ordet består av mer än 21 bokstäver. Då kan istället uppgången ske någon gång innan de 17 sista. Uppgången bör inte häller ske innan det sista ordet, detta förutsätter att det sista ordet inte består av färre än 6 bokstäver, då kan även det näst sista ordet uttalas i falsetten. Med denna kunskap och lite övning bör du behärska falsettavslutningen på bara några veckor.


Lycka till önskar John och Alexander


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0