Dagens Norska - Lektion #1

Hej och välkomna till Dagens Norska. En ultra-super-lågintensivkurs i det Norska språket för alla er som bättre vill förstå våra grannar i väst. Dagens och bloggens första ord är Tøy.



Tøy - [Töö'j]: sub. inget. Tøy som självständigt ord betyder på Norska Tröja eller i vissa fall klädsel. Ordet tøy har dock en egenskap som gör att det skiljer sig från alla andra ord i det norska språket. Ordet kan nämligen helt spontant och utan några som helst logiska förklaringar användas som ändelse till alla valfria ord man kan komma att tänka på upp till 17 gånger i en och samma mening. På grund av denna hjärndöda grammatiska egenskap som ordet tøy har så har det norska folket valt att göra ordet till sitt nationalord som de i hög grad identifierar sig med.


En typisk norsk hälsningsfras kan därför lyda:


    -         Heitøy! Vart skarutøy?


Ett svar kan då lyda:


    -         Hei på dej sjælvetøy! Jegtøy skall gå og køpe mei lite syltetøy.



Nu är dagens lektion slut, hoppas du har lärt dig mycket och att du gör så i fortsättningen allt eftersom vår kurs blir allt mer avancerad.

Heidåtøy fra Jon og Aleks


Kommentarer
Postat av: Stian Justsen

Her har dere blitt lurt gutter.

Tøy kan ikke brukes til hva som helst.



Som "sjælvtøy" er ikke noe som heter. Vi tok jo diskusjonen på pauserommet, så dere har jo fått forklaringen, men dere har nok blitt lurt her gitt.

2008-08-22 @ 21:45:00
URL: http://www.justsen.net
Postat av: Regular John

För er som inte är så hajpade på norska så instämer kära Stian här med vad som står i inlägget och menar också att hans favorit tøy ord är "själv", alltås sjælvtøy. han säger också att han skulle föredra Alex en kväll om han va tvungen att välja, för att han har en sån tajt stjärt.



puss å kram

2008-08-23 @ 00:22:35

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0